Het is algemeen bekend dat sporten goed is voor je gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op je welzijn en je humeur. Echter, bij sporten komen helaas ook sportblessures kijken, deze kunnen resulteren in ongemak, verlies van goede resultaten en erger nog pijn. Een sportblessure is echter in de meeste gevallen goed en makkelijk te behandelen waardoor het grootste deel van de sporters weer terug kunnen keren naar hun goede prestaties op het veld of in de sportschool.
In dit artikel benoemen wij een aantal goede tips bij het verhelpen van sportblessures. Zo benoemen we onder andere het nut van een hot cold pack en het nemen van voldoende rust.
Gebruik een hot cold pack
Het gebruik van een hot pack of een ice pack de zwelling direct aanpakken en je pijn verlichten. Het is om deze reden altijd handig om een hot cold pack in je sporttas te hebben liggen. Wil jij een hot cold pack hebben, klik dan op de link.
Zodra je een blessure op hebt gelopen leg je de cold pack op de pijnlijke plek en hou je dit ongeveer 15 tot 20 minuten vast. Het is belangrijk om dit proces tot 3 dagen nadat je de blessure hebt opgelopen een aantal keer per dag te herhalen.
Ga naar de dokter
Heb je een sportblessure opgelopen en voelt het echt slecht aan, ga dan zo snel als mogelijk naar een dokter. Medische professionals kunnen snel de ernst van de blessure inzien en je een bijpassende behandeling voorschrijven. Daarnaast kan een dokter verder helpen met je vervolgstappen. Hij of zij kan je vertellen wanneer je weer mag beginnen met sporten en welke stappen je moet ondernemen om te voorkomen dat je blessure nog een keer terugkeert.
Neem rust
Een dokter zal je ook vertellen dat het nemen van rust essentieel is. Tijdens de blessureperiode is het belangrijk om geen activiteiten te ondernemen die de blessure eventueel kunnen verergeren.
Een blessureperiode kan variëren van een paar dagen tot enkele weken, dit hangt af van de ernst van de blessure. Tijdens en na de blessureperiode is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet sneller te beginnen dan dat je lichaam toe laat.
Gebruik elevatie
Naast het aanbrengen van cold packs op de pijnlijke plek, is het ook belangrijk om elevatie te gebruiken tegen de zwelling en pijn. Heb je bijvoorbeeld je enkel geblesseerd, houdt deze dan op een hoger oppervlak om zo de bloedstroom te stimuleren en dus de zwelling te verminderen. Qua hoogte moet je denken aan een kussen of een stapel boeken. Leg je been niet al te hoog, zo stroomt het bloed namelijk juist weg.
Ga naar de fysio
Bij een langdurige blessure kan het nuttig zijn om voor je herstel een bezoek te brengen aan een fysiotherapeut. Hij of zij kan helpen met het herstelplan en je kracht en flexibiliteit terugbrengen. Daarnaast kan een fysiotherapeut je laten zien hoe je moet trainen om toekomstige blessures te voorkomen. Meer weten over hoe je gezond moet sporten, lees het hier.
Kortom; er zijn veel mogelijkheden tot het verhelpen van sportblessures. Echter, het is belangrijk om bovenstaande tips zeker in je herstel mee te nemen.