De psychologie achter het beleggen
We zijn allemaal onderhevig aan emoties. Of het nu positieve of negatieve emoties zijn. Veel mensen denken met beleggen makkelijk geld te kunnen verdienen. Financiën worden vaak samen beschreven met waarschijnlijkheden, statistieken en voorspellingen. Je zou denken dat rationele beslissingen in beleggen worden genomen dankzij feitelijke gegevens. Echter worden er vaak beoordelingsfouten gemaakt onder invloed van emoties. Maar hoe zit dat eigenlijk met de psychologie achter beleggen?
Wat houdt de psychologie van beleggen in?
Je hebt verschillende manieren waarop je kunt investeren. Je kunt bijvoorbeeld aandelen op de beurs, een huis en crypto zoals BTC ETF kopen. Het is natuurlijk allemaal wat anders, maar in principe is wel hetzelfde. Er wordt vaak gezegd dat sparen heilig is. Sparen houdt in dat je nu iets aan de kant zet, waardoor je iets meer hebt later. Met de huidige inflatie wordt dit helaas amper meer waard. Daarom kun je, in plaats van sparen, ook het geld laten renderen.
Ken je beperkingen
Mensen zijn niet altijd in staat om risico’s aan te pakken. De beste manier om hiermee om te gaan is om je beperkingen te leren kennen. Het is niet erg om eens wat minder te weten dan je denkt en dat je verkeerd kunt zitten in bepaalde situaties. Je zult altijd vergissingen kunnen maken, hier kun je van leren en alleen maar beter worden. Geduld is een schone zaak. Wanneer je bang bent door de prijs en je van je aandelen af wilt, ben je bereid om deze tegen een lagere prijs te verkopen dan wanneer je rustig bent. Voor een koper geldt dit ook, wanneer zij geduldig zijn kunnen zij uiteindelijk voor een lagere prijs kopen.
Voordat een belegger zijn geld belegt, moet hij verschillende zaken in overweging nemen, zoals zijn financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Op basis hiervan kan een belegger begrijpen welke financiële producten beter bij zijn profiel passen.
CFD’s zijn bijvoorbeeld geschikt voor beleggers met een hoge risicobereidheid, goede kennis van en ervaring met complexe producten met een hoog risico, een goede financiële situatie en een beleggingsdoelstelling op korte termijn. Aan de andere kant zijn traditionele aandelen/ETF’s geschikt voor beleggers met een lange beleggingshorizon en een lage tot gemiddelde risicobereidheid.
Tips
Het is belangrijk dat je met beleggen altijd zelf de beslissing maakt.
- Het is aan het einde van de dag wel nog steeds jouw eigen geld wat je riskeert.
- Je moet weten waar je in belegt en waar je geld heen gaat.
- Lees jezelf goed in voordat je gaat beleggen, bouw kennis op over waar je in belegt en het platform waar je dit op doet.
- Zoek een passende aanbieder of platform om op te beleggen.
- Spreid je beleggingen.
- Beleg voor de langere termijn en misschien het belangrijkste, beleg met een plan.
Verschillende platformen
Er zijn verschillende platformen om mee te beleggen. Sommige platformen bieden andere beleggingsmogelijkheden aan dan anderen, dus lees jezelf goed in. Wij zullen hieronder een aantal platformen benoemen:
- Plus500: Plus500 staat wereldwijd bekend platform. Zij bieden hun klanten een groot aanbod van verschillende handelsproducten aan.
- Trading 212: Trading 212 staat voor het democratiseren van markten. Dit willen zij doen door mensen gebruik te laten maken van hun apps. Deze zijn vaak gratis en eenvoudig waardoor de consument heet vaak als erg prettig ervaart.
- DEGIRO: DEGIRO is iets meer dan tien jaar bezig op de Nederlandse markt, en zijn sindsdien gegroeid naar vijftien Europese landen. Ook staan ze bekend als Europe’s leading broker.