Iedereen weet wel wat intelligentie inhoud. Echter wordt in de wetenschap gepraat over academische en cognitieve intelligentie. In een boek over intelligentie hebben hoogleraren intelligentie de volgende betekenis gegeven: “Het geheel van cognitieve of verstandelijke vermogens dat nodig is om kennis te verwerven en daar op een goede wijze gebruik van te maken, teneinde problemen op te lossen die een vast omschreven doel en structuur hebben”. In een makkelijkere spreektaal zouden we kunnen stellen dat het er dus om draait hoe slim je bent. Benieuwd naar hoe u erachter kan komen hoe intelligent u bent? Lees dan snel verder voor meer informatie over intelligentie.
Intelligentie Quotiënt
Intelligentie Quotiënt is de volledige beschrijving van IQ. Het IQ is een maat waarbij wordt gemeten hoe intelligent u bent. Deze meting wordt door middel van een getal geuit. Het IQ is te berekenen door een intelligentietest. Een intelligentietest kunt u gemakkelijk online doen of aanvragen bij uw huisarts. De eerste intelligentie maatstaven werden in de 20e eeuw gemaakt. De Alpha en Beta tests uit de Eerste Wereldoorlog werden ook naarmate de tijd meer gebruikt. De meest gebruikte intelligentietest is echter die van Wechsler. Hij maakte een test waar veel materiaal uit Binet, Alpha en Beta. Deze test die hij ontworpen had is zo gemaakt dat er rekening wordt gehouden met leeftijd. Dit zorgt ervoor dat het IQ over de jaren heen constant blijft. Het gemiddelde IQ van een mens is 100. Wanneer dit boven de 100 zit heeft u een bovengemiddeld IQ. Wanneer uw IQ-score onder de 100 zit bent u wat minder slim. Mensen noemen dit ook wel zwakbegaafd.
De doelen van een IQ-test
Een IQ-test kan met verschillende doelen afgenomen worden. Zo kan dit wanneer u een beroepskeuze maakt of moeite hebt met het kiezen van een beroep. Bovendien kan dit ook wanneer er nieuw personeel geworven wordt. Een IQ-test kan ook afgenomen worden als er een studie of schoolkeuze gemaakt moet worden. Tot slot kan een IQ-test afgenomen worden bij onderzoek naar aandoeningen. Denk hierbij aan aandoeningen bij de hersens. Dit zijn aandoeningen als dementie, ADD enzovoorts.