Tja deze termen worden nogal vaak door elkaar gebruikt. Alleen zijn het hele andere etenswaren met een hele andere achtergrond en herkomst. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat het verschil is.
Kebab
Kebab, eigenlijk de verzamelnaam van alle volgende vleeswaren. Kebab zijn kleine stukjes gekruid vlees. Meestal gemaakt van kalfsvlees maar als je er om vraagt is het ook verkrijgbaar van kip. De naam komt van het Perzisch en betekent gebakken vlees en is vaak te verkrijgen bij een Turkse broodjeszaak.
Döner
Dan het broertje van ons kebab, döner (kebab). Het woord döner staat voor het Turkse woord ‘draait’. Dit is ook de manier hoe het vlees bereid wordt, namelijk draaiend aan een spit en afgesneden in kleine stukjes. Het verschil met kebab zit hem dan in de manier kruiden en de manier van opdienen.
Shoarma
Shoarma komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven. Ook dit is afgeleid van een turks woord, namelijk çevirme wat ook draaiend betekend zoals döner. Shoarma is een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. En in Nederland ook met varkensvlees. Het vlees wordt meestal geserveerd met pitabroodjes en groentes.
Gyros
Gyros kennen we voornamelijk van de Grieken, maar is afgeleid van het Turkse döner kebab. Zij serveren het vlees vaak met frietjes, salade en platte broodjes. Meestal van kip of varkensvlees. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid.
Dehliz Geleen
Zin in een van deze gerechten? Bij Dehliz Geleen vind je ze allemaal!