Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel, en bij koffie is dat echt niet anders. Waarom investeren in dure Ethiopische bonen, als je het maalproces zelf niet in de hand kan hebben? En waarom investeren in een duur espressoapparaat, als je vervolgens vooraf gemalen koffie erin gaat doen? Een handkoffiemolen is dan ook een essentieel stuk gereedschap voor elke thuisbarista die zijn/haar koffie naar een hoger niveau wilt tillen! Waarom? Dat lees je hier.
Koffie is vers het aller lekkers!
Herinner jij de geur van een vers kopje koffie? Heerlijk toch! Maar herinner je ook de geur van kopje koffie die al 15 minuten staat? Wij ook niet. De meeste smaak van koffiebonen komt vanuit de aroma’s. Bij versgemalen koffie zijn deze aroma’s nog sterk aanwezig, echter kunnen deze na een kwartier al grotendeels vervlogen zijn. Wil jij verzekerd zijn van een heerlijk kopje koffie? Zorg dat dat je vlak van te voren de bonen maalt. Bij gemalen koffie is dit uiteraard niet mogelijk, maar ook dure malende koffiemachines kunnen hier niet aan tippen. Er blijft namelijk altijd een beetje gemalen koffie achter van de vorige keer dat je het gezet hebt. Met een handkoffiemolen los je dit probleem gemakkelijk op!
Waarom een handmatige koffiemolen?
Handmatige koffiemolens zijn echter niet de enige spelers op de markt. Ook elektrische koffiemolens zijn steeds vaker te vinden. Hierin is een onderscheid te maken tussen twee soorten. Elektrische koffiemolens met propellermesjes, en elektrische koffiemolens met maalschijven. Molens met propellermesjes malen zeer ongelijkmatig en kunnen zelfs de koffie onbewust verhitten, niet de beste keus dus. Molens met maalschijven malen een stuk gelijkmatiger, maar kunnen al gauw duizenden euro’s kosten. Een handmatige koffiemolen bied hier het perfecte balans in. Voor een toegankelijke prijs krijg je perfect gemalen koffie!
Bepaal zelf de grofheid
Een ander voordeel bij handkoffiemolens is dat je zelf de grofheid kan bepalen. De grofheid bepaald mede de sterkte van de koffie. Hoe fijner de koffie, hoe meer oppervlakte er is voor water om te koffie te penetreren en de smaken op te nemen. Grovere koffie is dus vanzelfsprekend minder sterk. Wil jij volledige controle over jouw kopje koffie? Neem het heft dan in eigen hand met een handkoffiemolen!