Een verhuurhypotheek wordt steeds vaker gebruikt, maar toch heeft het grootste deel van de mensen er nog nooit van gehoord. In principe niets vreemds aan wanneer je niet met huizen of vastgoed bezig bent. Voor de mensen die dieper zitten in de huizenmarkt en het investeren in vastgoed zal het misschien wat sneller duidelijk zijn. Je gebruikt een verhuurhypotheek dan ook wanneer je van plan bent een woning te kopen en te verhuren. Je krijgt een hypotheek van een geldverstrekker die ervoor zorgt dat je nog rendement maakt op je geld.
Verplichtingen
Geldverstrekkers hebben vaak eisen en voorwaarden waaraan de geldontvanger zich moet houden. Elke partij heeft zo zijn eigen regeltjes. De een is wat soepeler dan de ander. Bij de meeste geldverstrekkers is het echter niet mogelijk om zelf te bepalen waar je een huis koopt. Dit heeft te maken met risicovolle gebieden. Het is natuurlijk zo dat je in Amsterdam Zuidoost meer risico loopt dan op het platteland van Friesland. Verder is het mogelijk om de verhuurhypotheek en de verhuurhypotheek rente af te lossen zonder boete te betalen.
Hoeveel moet je terugbetalen?
Uiteraard komen er ook een aantal paarse krokodillen aan te pas op het moment dat jij ervoor kiest een verhuurhypotheek af te sluiten bij een geldverstrekker. De rente ligt namelijk hoger dan de rente die jij over je eigen hypotheek betaald. Hoeveel verhuurhypotheek rente je precies moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt onder andere gekeken naar je inkomen en looptermijn van de lening. Vaak geldt dat hoe langer de looptermijn is, hoe meer verhuur hypotheek rente je betaald. Je kunt tot maximaal 4 woningen in bezit hebben. Tenminste, dit is het advies van de geldverstrekkers. Ben je van plan meer woningen te gaan kopen, dan kun je beter professionele hulp vragen van een adviseur. Kom je in een situatie dat je jouw eigen hypotheek moet gaan omzetten naar een verhuurhypotheek, bijvoorbeeld door emigratie naar het buitenland, dan is dit ook geen probleem.