Tegenwoordig mag je rijles nemen vanaf 17 jaar. Je wordt echter toegelaten tot het praktijkexamen als je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. je doet dan examen op een lesmotor van de categorie A1. Je moet bij het praktijkexamen verkeersdeelneming een geldig theoriecertificaat A aan de examinator tonen. Je mag wel met een geldig rijbewijs B alvast met de praktijklessen starten en zelfs afrijden voor de bijzondere verrichtingen. Als je het gefaseerde traject volgt middels A1, A2 naar A-onbeperkt. In dat geval doe je alleen theorie-examen voor A1. Hoewel veel verkeersregels voor auto en motor hetzelfde zijn, zijn er bij het theorie-examen voor de categorie A diverse vragen die specifiek gericht zijn op het rijden met een motorfiets, zoals de plaats op de weg en het gebruik van de remmen.
Motor rijlessen
Overal in Nederland kun je motorrijlessen volgen, van motorrijlessen in Amsterdam tot motorijlessen in Sittard. Een eerste motorrijles op de motor is altijd spannend. Een proefles motorrijden is wat dat betreft ideaal om te kijken of het bevalt. Je weet het natuurlijk maar nooit. Alhoewel het zeldzaam is dat er iemand na de eerste motorrijles afhaakt. De eerste rijles op de motor bestaat doorgaans uit een proefles op openbaar oefenterrein of op het oefenterrein van de rijschool zelf. Je krijgt uitleg over de motor en leert de basis van voertuigbeheersing. Het is niet ongebruikelijk dat een eerste rijles drie uur duurt. Een goede rijschool voorziet doorgaans in motorkleding als je die zelf niet hebt. Of in ieder geval in een motorhelm. Het is overigens op de helm na, niet verplicht, maar wel verstandig om motorkleding te dragen.
Motor examen
Hoe gaat een motor examen er aan toe? Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de motor. Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op kijkgedrag, plaats op de weg, toepassen van verkeersregels en beheersing van de motor in het verkeer.