Het correct inschenken van wijn is vaak lastiger dan gedacht. Het hele proces vereist verschillende stappen die vaak worden vergeten of overgeslagen. Het correct presenteren en aanbieden van de wijn is van belang bij de complete beleving van het diner. Bij het verzorgen van een compleet diner mogen de juiste wijnen natuurlijk niet ontbreken.
Stappenplan
- Het begint altijd bij het uitkiezen en presenteren van de wijn.
- Vervolgens moet het juiste glas gekozen worden op basis van de gekozen wijn. De witte wijnen worden in kleinere glazen geschonken dan de rode wijnen.
- Vervolgens moet de fles op de juiste manier geopend worden. Gebruik een kurkentrekker voor flessen met een kruk, zorg ervoor dat je de kurk verwijdert zonder deze in de fles te duwen. Niemand wil natuurlijk kurk in de wijn, dit haalt de professionaliteit erg omlaag.
- Echte sommeliers kunnen aan de kurk van de wijn ruiken en zien of deze nog decadent is en niet bedorven. Inspecteer de kurk altijd even voordat je gaat schenken, zo ben je zeker ervan dat de wijn naar wens is.
- Wijn moet op een specifieke temperatuur geschonken worden, het vasthouden van het wijnglas kan effect hebben op deze temperatuur. Zorg ervoor dat je het glas altijd vastpakt aan de steel en niet aan de bolling, zo voorkom je dat de wijn opwarmt.
- Bij het schenken van de wijn begin je altijd met de dames, vervolgens de heren en eventueel jezelf als laatste, als je onderdeel bent van het gezelschap.
- Het glas wordt gevuld tot ongeveer 1/3, zo geef je de wijn de ruimte om te ademen en kan er gewalst worden met de wijn zonder te morsen.
- Wanneer het glas tot de juiste hoeveelheid gevuld is, stop je met schenken en draai je de fles lichtjes om. Hiermee voorkom je het nadruppelen van de wijn en kun je makkelijk door naar het schenken van het volgende glas.
Kiezen van de juiste wijnen
Het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht is vaak nog lastiger dan gedacht wordt. De klassieke regel die gebruikt wordt, is: rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Rode wijnen zijn vaak iets zwaarder en passen hierdoor beter bij vollere smaken. Witte wijnen zijn juist wat lichter en worden vaak gepaard met subtielere smaken. Lichtere wijnen passen over het algemeen beter bij gerechten met schaaldieren.
Ook de afkomst van de wijn kan helpen bij het kiezen van de juiste wijn. Spaanse rode wijnen, bijvoorbeeld van de Rioja-regio, passen goed bij Spaanse tapas, wildgerechten en gerijpte kazen. Spaanse rosé wijnen passen goed bij lichte tapas, visgerechten, salades en kipgerechten.
Italiaanse wijnen worden ook vaak gedronken bij de traditionele Italiaanse gerechten, een bekend merk in Italië is de Cielo e Terra wijnen. De rode wijnen worden gedronken bij pasta met rode sauzen, pizza’s, gegrild vlees en Italiaanse kaasplanken. Ook stevige stoofschotels en geroosterd vlees wordt graag gedronken bij deze wijnen. De lichtere wijnen worden vaak geserveerd met lichtere gerechten. Zoete wijnen worden bijna altijd geserveerd met of als een nagerecht, ook wel bekend als dessertwijn.
Echter, het is altijd belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeur. Experimenteer zelf met verschillende wijnen en ontdek wat je zelf het lekkerste vindt. Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd langs een wijnkenner of slijterij gaan voor het juiste advies.