In veel noord Europese landen is er geen ingebouwde koeling in de huizen. Dit komt omdat de temperaturen nooit hoog genoeg waren. Echter is er vaak wel behoefte aan koeling soms is dat binnenshuis en soms is dat binnen een werkomgeving waar wordt gewerkt met warme materialen of machines. Als jij meer wilt leren over verschillende soorten luchtkoeling en toepassingen lees dan vooral verder.
Luchtkoeler voor thuis
Na enkele recordzomers met temperaturen ruim boven de 30 graden zijn luchtkoelers steeds populairder geworden. Een mobiele luchtkoeler is een vrij goedkope en mobile optie om alsnog koeling te brengen die net iets meer koelt dan een ventilator. Dankzij deze soort koelers is het mogelijk om thuis te zitten zonder dat het voelt alsof je op de oppervlakte van de zon zit. Doordat er water uit de lucht wordt gehaald blijft er altijd demineraliseert water over.
Hoe werkt een luchtkoeler
Een adiabatische luchtkoeler werkt op een speciale manier aangezien de lucht wordt gekoeld doordat de warmte uit de lucht wordt getrokken via verdamping. Een adiabatische koeler werkt dan ook het beste als het heel warm is. Denk hierbij aan een nat shirt in de wind, in principe werkt het hetzelfde alleen dan elektrisch. Een bijproduct van deze methode is gedemineraliseerd water dat kan worden gebruikt om je stoomstrijkijzer te vullen bijvoorbeeld. Adiabatische luchtkoelers zijn het efficiëntste van alle soorten koeling en brengen ook de meeste koeling
Industriële luchtkoelers
Wellicht een van de meest gebruikte toepassingen van luchtkoelers is voor in een de industriële sector. Veel manufactuur processen geven veel hitte af en maken de werkomgeving erg onaangenaam. Er zijn grote industriële luchtkoelers die het mogelijk maken voor de werknemers om wat hoognodige verkoeling te krijgen. De luchtkoelers komen in veel verschillende soorten en maten die allemaal verschillende niveaus van koeling leveren.