Kaas is een dierlijk product, wat het ook heel bederfelijk maakt. Het is dan ook belangrijk om je product goed te bewaren zodat jij extra lang kunt genieten van die heerlijke Maasdammer of Franse kaas van de kaasboer. Maar waar bewaar je je kaas dan? Maakt het überhaupt uit waar je kaas ligt in de koelkast en hoe moet je deze verpakken. Met onderstaande tips geniet jij langer van je favoriete kaas.
Plaats in de koelkast
Dat je kaas in de koelkast moet liggen is zeker. Er gaan namelijk veel waardevolle smaakstoffen verloren wanneer je deze bij een te hoge of lage temperatuur bewaard. In de koelkast is het beste om je kaas onderaan in de koelkast te bewaren. Hierbij is het van belang om deze te bewaren in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is dan in het algemeen in je koelkast. Er zijn ook kazen die je hoger dient te bewaren in je koelkast, namelijk verse kaas, sterk gerijpte kaas en blauwschimmelkaas zoals de Franse kaas Roquefort.
Verpakking
Vaak gooit men de verpakkingen waarin de kazen verpakt zijn weg, ook wanneer er nog restjes over zijn. Deze verpakt men dan vaak in een boterhamzakje. Echter voelen restjes kaas zich het beste in de originele verpakking, dus gooi deze bij voorbaat niet weg. Heb je deze wel weggegooid, dan kun je je kaas ook verpakken in bakpapier. Doe dit niet in aluminiumfolie of huishoudfolie want in dit soort materialen kunnen kazen niet ademen, waardoor er schimmelvorming ontstaat.
Verpak het goed
Zoals hierboven is aangegeven is een verpakking belangrijk tegen schimmelvorming, maar een goede verpakking is ook belangrijk om geuropname tegen te gaan. Zuivelproducten nemen namelijk gemakkelijk geurtjes op van bijvoorbeeld andere producten die je bewaart in je koelkast. Om te voorkomen dat jouw Franse kaas of Maasdammer ruikt naar de paprika in je groentelade, bewaar je deze apart.
Houdbaarheid
Kaas is erg bederfelijk maar ook dit verschilt per kaassoort. Let goed op de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat om eventuele voedselinfectie te voorkomen. Zodra je kaas uit de verpakking is dan is het belangrijk om te weten hoe lang je geopende kaas houdbaar is.
- Harde kazen kun je over het algemeen het langst bewaren, namelijk twee tot vier maanden ongeopend en tot zes weken geopend.
- Halfharde kazen kun je ongeopend één tot twee maanden bewaren, waar hij twee tot drie weken houdbaar is wanneer geopend.
- Zachte kazen en verse kazen kun je door het hoge gehalte aan vocht het minst lang bewaren. Deze blijven één tot twee weken houdbaar.