In Nederland, maar ook in bijna elk ander land, wordt er inkomstenbelasting ingehouden. Ook moet er in Nederland ieder jaar belastingaangifte worden gedaan. Hoe dit gedaan moet worden is niet voor iedereen even duidelijk. Hieronder zetten we een paar handige tips waar jij op moet letten bij het invullen van je belastingaangifte.
Hoe gaat het in zijn werk?
Iedere maand betaal je sociale premies en loonheffing over je loon, pensioen of uitkering. Dit jaar zul je aangifte doen over het afgelopen jaar. De belastingdienst heeft dan de tijd om te controleren of het bedrag klopt dat je aan premies en loonheffing hebt betaald. Als dit berekent is, krijg je juist geld terug óf moet je geld terug betalen.
Belastingaangifte doen kan via de aangifte app op je telefoon, maar ook via Mijn Belastingdienst online. Ook is het nog steeds mogelijk om het via een papieren formulier in te vullen. Mocht je meer informatie willen, dan kun je ook altijd nog de belastingtelefoonbellen.nl raadplegen.
1 mei, een belangrijke datum
Het doen van belastingaangifte is ieder jaar mogelijk vanaf 1 maart. Echter is het belangrijk dat je dit wel vóór 1 mei ingevuld heeft. Mocht je niet vóór 1 mei jouw belastingaangifte gedaan hebben, dan kan een boete opgelegd worden. Wanneer je één keer te laat bent met betalen, kan de boete al 385 euro bedragen. Deze boete zal verder oplopen wanneer je nog langer wacht met de aangifte invullen.
Het is echter ook mogelijk om uitstel aan te vragen. Bijvoorbeeld als je meer tijd nodig hebt om alle financiële papieren te vinden en in orde te maken. Wanneer je trouwens vóór 1 april aangifte hebt gedaan, dan krijg je sowieso voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Zo weet je waar je aan toe bent en zo krijg je het snelste een eventuele teruggave binnen.
Geen verplichte aangifte?
De meeste mensen krijgen in februari en maart een aangiftebrief en een melding in hun berichten box. Heb je deze niet gekregen? Dan nog kan het interessant zijn om aangifte te doen wanneer je gebruik maakt van aftrekposten. Dit is voornamelijk toepassend voor ouderen en chronisch zieken. Moet je wel belastingaangifte doen, maar heb je geen brief ontvangen? Kijk dan snel op belastingtelefoonbellen.nl voor meer contactinformatie.