Onder de jongeren vindt er steeds meer een verschuiving van interesses plaats. Waar vroeger hele vriendengroepen naar de kroeg vertrokken om een biertje te drinken en plezier te maken, hebben deze uitgaansgelegenheden de laatste tijd maar zwaar te verduren. Ze kunnen niet meer opboksen tegen de festivals die maar blijven oppoppen. Jongeren kiezen veel vaker voor een festival omdat hier veel meer aandacht wordt besteed aan een totaal beleving. Het is niet alleen de muziek, het bier en je vrienden. Maar ook het alternatieve programma, de locatie, de foodtrucks en -tentjes, de diversiteit en vooral: de sfeer en de uitstraling!
Wat is een decorontwerper
Om de specifieke sferen volgens de wensen van de evenementen organisatie te realiseren wordt een decorontwerper ingeschakeld. Zoals de naam al vermeld, is een decor ontwerper de designer en maker van de betreffende decors. Meestal werkt een decorontwerper op aanvraag en in opdracht van een externe organisatie, zoals een festival organisator. Het decor wordt ontworpen aan de hand van de wensen en eisen van de opdrachtgever. Tevens spelen de voorkeuren van de doelgroep en het thema van het evenement ook een belangrijke rol.
Zo wordt je een decorontwerper
Met de verschuiving en het groeiende interesse in festivals, liggen er voor decorontwerpers een hoop kansen in de toekomst. Men streeft naar mooier, beter en groter. Voor de ontwerpers blijft het telkens een uitdaging om een nieuw en creatief decor te ontwerpen. Wil jij decorontwerper worden? Dan komen onderstaande tips wellicht handig van pas!
1. Verdiep je in het beroep
Wat ga je doen als decorontwerper? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat kun je verwachten qua salaris en carrièreperspectieven? Voordat je begint aan je carrière als decorontwerper, is het raadzaam je eerst te verdiepen in dergelijke onderwerpen omtrent het beroep.
2. Vereiste vaardigheden van een decorontwerper
Een decorontwerper moet over een breed scala aan vaardigheden en eigenschappen beschikken om succesvol te zijn in dit creatieve vakgebied. Belangrijke vaardigheden zijn onder andere:
- Creativiteit
- Ruimtelijk inzicht
- Technische vaardigheden
- Communicatieve vaardigheden
- Probleemoplossend vermogen
3. Opleiding tot decorontwerper
Er zijn verschillende opleidingen en onderwijs-routes om je doel als decorontwerper te behalen:
- Regulier beroepsonderwijs: volg een gerichte studie als decorontwerper;
- Cursussen en trainingen: volg cursussen, workshops, trainingen of andere les methoden naast je reguliere baan of studie om de vaardigheden van het vak te leren;
- Stage of traineeship: zoek een stage- of trainee plek als decorontwerper bij bijvoorbeeld evenementen organisaties. Hier kun je veel praktijkervaring opdoen en leren van experts;
- Zelfstudie: het makkelijkst te realiseren, maar het minst aanbevolen. Via online bronnen, boeken en tutorials kun je je de basis van het vak zelf aanleren. Echter, hierna ben je helaas niet bevoegd om het vak op professioneel niveau uit te oefenen.
4. Creëren van een portfolio
Een sterk portfolio is essentieel om jezelf te presenteren als decorontwerper. Verzamel foto’s, schetsen en digitale ontwerpen van je werk om potentiële werkgevers of klanten te laten zien wat je kunt. Werk aan persoonlijke projecten, vrijwilligerswerk of kleine betaalde opdrachten om je portfolio uit te breiden. Je kunt er ook voor kiezen zelf kleinschalige evenementen of feestjes te organiseren om te groeien en ervaring op te doen. Hierdoor kun je wel een portfolio opbouwen, maar is de opdracht minder foutgevoelig. Zoek unieke locaties voor jouw evenement, bijvoorbeeld in Limburg, en creëer hier jouw persoonlijke decorontwerpen.
5. Werkervaring en netwerken
Netwerken is heel belangrijk in de creatieve industrie. Bezoek evenementen, beurzen en workshops om contacten te leggen met professionals in het werkveld. Gebruik platforms zoals LinkedIn om je netwerk uit te breiden en in contact te komen met mogelijke werkgevers. Werkervaring, zelfs in een andere creatieve rol, kan je helpen om de nodige vaardigheden en connecties op te doen.
6. Carrière als decorontwerper
Het salaris van een decorontwerper kan variëren en is afhankelijk van ervaring, locatie en het type project. Starters in deze branche kunnen een salaris van gemiddeld €2.500 bruto (hier betaal je dus nog belasting over) per maand verwachten. Echter, een ervaren decorontwerper en freelancers kunnen hogere bedragen verdienen! De carrièreperspectieven zijn positief, vooral als je een sterke reputatie en een uitgebreid netwerk hebt opgebouwd.
Het beroep van decorontwerper biedt spannende en creatieve mogelijkheden voor de toekomst. Met de juiste vaardigheden, opleidingen en netwerkmogelijkheden kun je een succesvolle carrière opbouwen in deze dynamische industrie. De vraag naar unieke en innovatieve decors blijft groeien, dus wie weet: misschien ontwerp jij binnenkort wel het decor voor het volgende grote festival!