Overweeg je om iets te doen met zonne-energie maar weet je nog niet precies hoe? Zonnepanelen zijn dan een goede optie, maar dan moet je op een paar dingen letten. De aanschaf is natuurlijk een grote investering.
Verschillende zonnepanelen
Als je wilt investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en je besluit om zonnepanelen te kopen, heb je een aantal opties. Er bestaan eigenlijk twee gangbare soorten zonnepanelen: mono- en polykristallijne panelen. De eerste bestaat uit maar één siliciumkristal, de polykristallijne uit meerdere. De polykristallijne zonnepanelen kosten minder, maar hebben ook minder vermogen dan monokristallijne panelen. Er kleeft wel een klein nadeel aan zo’n monokristallijn paneel, namelijk verspilling. Bij de productie worden hoekjes van de cel afgesneden, waardoor niet alle silicium wordt benut. Er zit ook verschil in de uitvoering van beide panelen. Over het algemeen zijn de polyzonnepanelen donkerblauw en de mono-panelen zwart.
Je koopt natuurlijk niet spontaan een zonnepaneel. De aanschaf is best duur en het duurt vaak een jaar of zes voordat je deze flinke investering hebt terugverdiend. Professionals adviseren om naar de prijs per capaciteitseenheid te kijken, en niet naar de prijs per vierkante meter. Wanneer je een zonn
epaneel wilt kopen, zijn energieleveranciers bereid het maandbedrag te verlagen. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, is je elektriciteitsrekening misschien wel negatief.
Zonne-energie gezamenlijk project
Ben je toch niet helemaal overtuigd van panelen maar wil je wel investeren in een project voor zonne-energie? Dan zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je besluiten om te investeren in een park met zonnepanelen of kun je je buurt optrommelen om te kijken of je kunt samen iets kunt doen met zonne-energie. Voor Verenigingen van Huiseigenaren en Bedrijven zijn er subsidieregelingen opgesteld door de Overheid, wat het aantrekkelijker maakt om over te gaan op duurzame energie. Ook particuliere huishoudens mogen zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het net en dit wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Omdat panelen goedkoper worden, wordt deze regeling wel langzaam afgebouwd. Kies je naast zonnepanelen ook voor een zonnecollector om warmte op te wekken, dan kun je als je aan de voorwaarde voldoet, aanspraak maken op een subsidie.