Kombucha is een gefermenteerde thee, een eeuwenoud elixer dat overal ter wereld wordt gedronken. Het is de laatste decennia steeds populairder geworden, en ik kreeg recentelijk een SCOBY, dus ik ben ook gaan experimenteren. Want hoewel Kombucha overal verkrijgbaar is kun je het ook zelf maken met thee, suiker en een kombucha SCOBY.
SCOBY
Een SCOBY, wat staat voor “symbiotische cultuur van bacteriën en gist”, is een ingrediënt dat wordt gebruikt bij de fermentatie en productie van kombucha. Het uiterlijk van de SCOBY kan variëren, maar meestal is hij dicht, rond, rubberachtig en ondoorzichtig met een milde, azijnachtige geur. Kombucha wordt gemaakt door de SCOBY aan thee met suiker toe te voegen, en deze vervolgens 1 tot 4 weken te laten fermenteren. Het resultaat is een bruisende frisdrank met een pittige, zoete en azijnachtige smaak. De specifieke smaken hangen af van de fermentatieperiode, de gebruikte theesoort en de toevoeging van andere ingrediënten zoals fruit, sap of kruiden.
Fermentatie verhoogt ook de concentratie van probiotica; een zeer nuttige bacterie met veel positieve gezondheidseffecten. Studies hebben de consumptie van probiotica in verband gebracht met onder meer een lager cholesterolgehalte, een betere immuniteit en gewichtsverlies.
Als je je eigen kombucha wilt brouwen, is het verkrijgen van een SCOBY de eerste stap. Je kunt starterkits of culturen online of in bepaalde natuurvoedingswinkels kopen. Zorg ervoor dat je een biologische SCOBY koopt bij een gerenommeerde webwinkel zodat je zeker weet dat deze niet vervuild is. Je kunt ook een SCOBY schooien bij een vriend die zelfgemaakte kombucha maakt of lid worden van een online community waar ze gedeeld worden. Omdat de SCOBY bij elke kombuchabatch blijft groeien, kan deze gedeeld worden door simpelweg een stukje van 2,5 cm van de bovenkant af te snijden en dat door te geven. Hoewel de kans op besmetting klein is als je de SCOBY op de juiste manier behandelt, moet je hem wel onmiddellijk weggooien als je schimmel, een onaangename geur of tekenen van bederf opmerkt.
Kombucha is daarom dus zo geliefd. Een klassieke drank met een unieke smaak en krachtige gezondheidsvoordelen. Als je je eigen SCOBY maakt of koopt, kun je je eigen kombucha brouwen met bijvoorbeeld (verse) vruchtendrank en heb je altijd een frisse en natuurlijke frisdrank.