Een kalknagel is een vervelend iets dat vaker voorkomt dan je in eerste instantie zou denken. Veel mensen zeggend dat je als jonger persoon je hierover geen zorgen hoeft te maken. Zij beweren namelijk dat kalknagels vooral voorkomen bij mensen op leeftijd. In brede zin klopt dit en is dit ook op feiten berust. Het grootste gedeelte van de mensen die last hebben van een kalknagel bevindt zich in de leeftijdscategorie van 70 jaar en ouder. Minimaal 50% heeft hier last van kalknagels terwijl onder de 20 jaar het nauwelijks voor komt. In deze blog geven we je meer info over kalknagels en hoe je deze het beste kunt behandelen.
Hoe kan ene kalknagel ontstaan?
Een kalknagel hoeft niet altijd een schimmelnagel te zijn. Ze kunnen namelijk ook een onderdeel zijn van andere huidziektes zoals psoriasis en lichen planus. De naam kalknagels is als het ware ene verzamelnaam voor hetzelfde symptoom ( de verkleuring en verdikking). De belangrijkste oorzaak van kalknagels zijn schimmelinfecties. Bij deze infectie zijn er meerdere teennagels geïnfecteerd en dit kan ook overgaan op je handen. Bij de huidziekte psoriasis ontstaan er putjes in de nagel. Hierdoor kan de nagel los komen te zitten , komt er zuurstof onder de nagel en kan de nagel grijs/wit verkleuren.
Schimmels zijn meestal de oorzaak van een kalknagel
De meest voorkomende vorm van kalknagels komt door een schimmelinfectie. De huidschimmel zorgt voor een aantasting van de nagel en hierdoor kan dus een kalknagel ontstaan. Het oplopen van deze schimmel soort gaat heel gemakkelijk. Zo kan het gebeuren tijdens een bezoek aan het zwembad. Hier kan het namelijk gebeuren dat wanneer je met je voeten over de bodem loopt, kans hebt dat hier schimmel van iemand anders zit. Is de weerstand van betreffende persoon niet optimaal? Dan is er een grote kans dat de schimmel gaat groeien en zich gaat nestelen op de geïnfecteerde huid. Vervolgens wordt de huid rood , kan gaan schilferen en tussen de tenen kunnen witte en zachte plekken ontstaan. Dit wordt ook wel voetschimmel genoemd.
Hoe kom je van een kalknagel af?
Uit zichzelf gaan kalknagels nooit weg. Daarom is het heel belangrijk om een kalknagel zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan men op verschillende manieren doen. Onder andere tea tree olie en azijn kan er gebruikt worden voor het behandelen van een kalknagel. Beide oliën gebruiken schimmeldodende ingrediënten wat dus kan resulteren in het doden van de schimmels. Deze methodes zijn wel betrouwbaar maar werken niet altijd even goed. Een beter antwoord op de vraag : “Hoe kom je van kalknagels af?” is ProtectAir.
Wat is ProtectAir?
Het middel ProtectAir is een van de best verkochte behandelingen voor kalknagels in Nederland. De spray dringt door de nagel heen om zo de hele schimmel te doden. Je voorkomt hiermee de kans op een herinfectie. 86 procent van de gebruikers ziet hierdoor succesvol nagelherstel in de eerste 4 weken.