Een depressie heeft heel veel invloed op je dagelijks leven. Je hebt moeite met functioneren op je werk en je ziet er tegenop om met vrienden af te spreken, terwijl je je daar normaal ontzetten op verheugt. Er zijn een paar manieren om met je depressie om te gaan. Uiteraard moet je professionele hulp zoeken wanneer de depressie zeer ernstig is.
Wat zijn de klachten?
Er zijn een aantal manieren waarop je kunt vaststellen of je te maken hebt met een dip die maar tijdelijk is, of dat je werkelijk te maken hebt met een depressie die wellicht maanden kan aanhouden. Bij een depressie kun je bijvoorbeeld te maken hebben met aanhouden concentratieproblemen en heb je elke avond moeite om in slaap te komen. Nog een teken kan zijn dat je geen honger hebt. Wanneer dit langer aanhoudt, kun je te maken hebben met flink gewichtsverlies. Zo’n depressie kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een trauma hebben ervaren waar je iedere dag aan terugdenkt. In zo’n geval kan EMDR training hulp bieden. We vertellen hier graag wat meer over.
EMDR training
EMDR-therapie is een baanbrekende behandeling voor posttraumatische stress-stoornis (PTSS), angst, depressie en andere emotionele problemen. Het heeft een succespercentage van meer dan 80%, wat veel hoger is dan elke andere vorm van therapie die momenteel beschikbaar is.
EMDR-therapie is een relatief nieuwe behandeling, voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1980. Het staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een vorm van psychotherapie die mensen helpt bij het verwerken van traumatische herinneringen. Deze herinneringen kunnen de oorzaak zijn van problemen zoals PTSS, angst, depressie en meer. EMDR therapie helpt mensen om te gaan met deze herinneringen en ze achter zich te laten.
EMDR therapie is gebaseerd op het idee dat onze hersenen voortdurend informatie verwerken. Wanneer we een trauma ervaren, kunnen onze hersenen vastlopen in het op een negatieve manier verwerken van die informatie. Dit kan leiden tot problemen zoals PTSS, angst, depressie, en meer.
te verwerken in een veilige en vertrouwde omgeving, waarbij bilaterale stimulatie (visueel of auditief) wordt gebruikt om te helpende hersenen verwerken de herinneringen opnieuw.