Iedereen zet thuis wel eens de afvalbak buiten, of dit nu de groen of zwarte container is. In de afgelopen jaren zijn er ook oranje containers verschenen voor het bewaren van plastic afval. Waarschijnlijk wordt er in veel huishoudens nog steeds afval gescheiden. Dit heb je ouders vanuit vroeger meegekregen. Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom dit precies gebeurd? Het is namelijk wel belangrijk dat je het goed doet. Overigens doet lang niet iedereen dit hoor. Zeker het tuinafval niet. Vaak gaan mensen in de tuin aan de slag en kunnen ze nergens heen met alle zooi. Dan moet je een groen container huren. Helaas heeft een overgroot deel van de Nederlanders het idee dat al het afval toch wel bij elkaar komt.
Waar gaat deze rotzooi naar toe?
De gescheiden afvalstromen worden allemaal gescheiden verwerkt en de meeste worden gerecycled. Soms worden producten volledig hergebruikt (kleding, meubels), maar soms wordt slechts een deel van het afval herboren. Je kunt hierbij denken aan bepaalde metalen of stoffen in batterijen en apparatuur. Verbrand alleen afval dat echt onbruikbaar is. Hieronder vallen ook reststromen. Tenslotte is het zo dat hoe meer afval er overblijft, hoe meer afval er wordt verbrand. Dit toont wederom aan dat de juiste indeling van afval belangrijker is, zodat de mate van restafval (of verbranding) beperkt kunnen worden.
Waarom goed scheiden zo belangrijk is.
Goed scheiden heeft niets te maken met het uit elkaar gaan van 2 mensen. Zoals hierboven vermeld, is het basisprincipe van afvalsortering dat materialen kunnen worden hergebruikt. Door deze recycling zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om producten te maken. Wat je kunt bedenken is dat het kappen van bomen voor inpakpapier is afgenomen, de olie die wordt gebruikt voor de productie van plastic is afgenomen en het metaal dat wordt gebruikt voor gebruiksvoorwerpen en blikjes is afgenomen. Het voordeel van minder grondstoffen is dat het land dat gebruikt zou kunnen worden om grondstoffen te verbouwen, gebruikt kan worden om voedsel te verbouwen. Ook vergeleken met het vervaardigen van nieuwe producten en / of materialen, verbruikt recycling doorgaans minder energie.