Slaap heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Dat weet iedereen toch? Maar waarom geeft dan toch 63% van de mensen aan beter te willen slapen? Dat ze niet tevreden zijn over hun nachtrust. Een goede nachtrust. Ook wel bekent als een van onze voornaamste basisbehoeftes.
We moeten continu werken, presteren, nog meer werken, want anders kunnen we de hypotheek, zorgverzekering en huur niet meer betalen. Wij leven in een maatschappij waar veel druk wordt gezet op een individu. Daarnaast hebben we ook nog een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een hele berg huiswerk. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager. Allemaal factoren die er toe leiden dat wij maar door en door blijven gaan.
Eenvoudige tips voor een betere nachtrust
- Bouw een rustig avondritueel op voor jezelf. Wees er zeker van dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem eens een lekker een warme douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringskussen of verzwaringsdeken.
- Zoek voor jezelf uit hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
- Het is niet slim, maar toch neemt ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed. Deze beeldschermen verhogen hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit moet verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je 60 minuten voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit jouw slaapomgeving, zodat je niet in de verleiding komt.
- Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de cafeïne en alcohol maar beter aan de kant schuiven. Beide hebben ze nadelige gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan. 66% drinkt cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren. Niet verstandig dus.
- Zorg voor genoeg activiteit en dus beweging gedurende de dag. Gun je lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende fysiek beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.
Mogelijke gevolgen van onvoldoende slaap
He is zo belangrijk om voldoende te slapen. Het is zelfs al wetenschappelijk bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op beroertes, chronische vermoeidheid, burn-out, obesitas, kanker, dementie, diabetes en depressie. Onvoldoende slaap kan zelfs resulteren in gedragsproblematiek en slecht cognitief functioneren. Nadelig dus, zeker voor die prestatiedrang op het school en werk.
Betere nachtrust
Het lichaam en de hersenen herstellen zich alleen wanneer ze in een diepe slaap zitten, ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. Maar hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Om beter te slapen is het van belang dat het lichaam rust en een gevoel van veiligheid ervaart, voordat het in een diepe rustige slaap kan vallen.
De effecten van een verzwaringsdeken op de slaap
Ben jij zo energiek dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat bewegen door de dag heen? Of heb je geen tijd voor een avondritueel? Dan heeft de webshop SensoLife misschien wel dé oplossing voor jou! Heb je al eens gehoord van een verzwaringskussen of verzwaringsdekens? Het zijn producten met extra gewicht er aan toegevoegd. Dit heeft een positief effect op het in- en doorslapen. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seint gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren.
SensoLife om beter de nacht door te komen
Samen wordt gekeken naar het ideale gewicht van de verzwaring, dat passend is bij de gebruiker. SensoLife biedt verzwaarde slaapzakken, verzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaringskussens en aan, op maat gemaakt. Je kunt ook een keuze maken uit verschillende kleuren en maten en soms ook printen. Stel je eigen verzwaringsdeken samen die perfect past in jouw of bijvoorbeeld jouw kind zijn slaapkamer, wat het slapen net weer wat aangenamer maakt.