De brommobiel komt uit Frankrijk, waar in de jaren 70 gezocht werd naar een nieuw type makkelijk vervoermiddel waarmee je comfortabel, overdekt maar toch zonder rijbewijs in kon en mocht rijden. Maar pas in de jaren 80 werden ze populair en begonnen meer mensen ervan af te weten. De brommobiel bracht mensen die moeite kregen met het besturen van hun auto, of die geen rijbewijs hadden een stuk vrijheid en onafhankelijkheid die een brommer of fiets hun niet gaf. Ze konden zich zelf makkelijk verplaatsen en vervoeren zonder hoge benzine kosten en zonder veel bijkomende zaken. De eerste brommobielen zijn niet te vergelijken met de moderne brommobiel.
De regels voor een brommobiel
Net zoals automobilisten regels hebben waar ze zich aan moeten houden, hebben bestuurders van een brommobiel dit ook. Zo heeft een brommobiel een wettelijke maximaal snelheid van 45 km per uur. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag je met een brommobiel maximaal 45 kilometer per uur rijden, tenzij je in een 30 km zone rijd. In een 30 km zone dien je je aan deze snelheid te houden. Een brommobiel mag niet geparkeerd worden op het trottoir of een gehandicaptenparkeerplaats. Op de plekken waar een auto geparkeerd mag worden, mag ook een brommobiel geparkeerd worden. Bij het parkeren van een brommobiel in een parkeerschijfzone moet ook gewoon duidelijk zichtbaar een parkeerschijf aangebracht worden.
Waar mag je rijden met een brommobiel en waar niet?
Met een brommobiel moet je verplicht op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad of een fietsstrook met doorgetrokken streep rijden met een brommobiel. Op een rijbaan die door middel van een brod met een tractor gesloten is voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur, mag er wel gereden worden met een brommobiel. Ook op een rijbaan die gesloten is voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen, met in werking zijnde motor, mag wel gereden worden met de brommobiel, een bestuurder van de brommobiel moet immers de regels van een automobilist volgen ook al lijkt een brommobiel meer op een scooter dan op een auto.