De basisschool is een plek waar kinderen met elkaar leren communiceren en hun intelligentie ontwikkelen. Daarom zijn basisschoolleraren niet alleen bezig met lesgeven, maar ook verantwoordelijk voor het begeleiden van de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. De docent moet kunnen ingrijpen waar nodig en aanvoelen wat er met de student aan de hand is. Door afwijkend gedrag kan het kind uiteindelijk slecht presteren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In dat geval moet je als docent extra ondersteuning kunnen bieden. Een basisschoolleraar geeft les aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze docent geeft les in verschillende vakken zoals rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, etc. Een leraar in het basisonderwijs is daarom verantwoordelijk voor het lesgeven aan meerdere vakken en wordt daarom meestal gezien als een allround leraar.
Wat doet een leerkracht zoal?
Het werk van de docent bestaat uit verschillende onderdelen. Lessen voorbereiden, toetsen maken, toetsen nakijken en klassikale activiteiten te organiseren. Daarnaast moet je als leerkracht op de basisschool regelmatig contact onderhouden met de ouders van de kinderen. Naast het geven van verplichte vakken kun je er als docent ook voor kiezen om niet-verplichte vakken te geven. Onder normale omstandigheden weten docenten echter niet welke niet-verplichte vakken kunnen worden gegeven. Dit wordt meestal beslist door commissies van de school. Als de leraar een combinatieklas geeft, kunnen hun activiteiten ook anders zijn. Je moet rekening houden met leeftijdsverschillen en verschillen in lesmateriaal. De helft van de klas is een jaar verder qua lesstof dan de andere helft.
Druk en verantwoordelijk van een leraar
Zoals uit bovenstaande tekst blijkt, hebben leraren veel verantwoordelijkheden. Dit kan ook veel druk en tijdsdruk opleveren. Daarom heeft een groot deel van de leraren soms te maken met burn-out. Burn-out betekent dat je langdurige periodes van stress en overbelasting zult ervaren. Als je na een burn-out weer aan het werk wilt, kun je meestal bij je oude werkgever gaan werken. Lukt dat niet meer, dan moet je hulp zoeken bij de reintegratie in het onderwijs. Reintegratie in onderwijs kan na een burn-out lastig zijn. Je kunt altijd eventueel hulp zoeken om terug te keren naar het onderwijs.