Veel mensen mediteren tegenwoordig. Voor sommigen komt het nogal zweverig over. Dat is jammer, want het is eigenlijk al een hele oude techniek die ook vele gezondheidsvoordelen oplevert. Sta jij er open genoeg voor om je er eens in te verdiepen? Dan is dit artikel voor jou.
Hoe gaat een meditatie?
Leren mediteren hoeft niet heel lastig te zijn. Met een meditatie richt je je hersenen met alle aandacht op slechts 1 iets. Vaak kiest men ervoor om zich op de ademhaling te richten, maar het kan ook iets anders zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een geluid, een emotie of een gedachte. Meditatie is een training. Je traint je aandacht.
Bij een meditatie neem je een bepaalde meditatie houding aan. Alle afleidingen zoals mobieltjes etc. staan dan meestal uit. Hoewel je er natuurlijk ook voor kunt kiezen om je daardoor niet te laten afleiden. Als je in jouw meditatie houding zit kun je bijvoorbeeld jouw adem volgen en jouw in- en uitademing tellen. Het is ook mogelijk om in stilte een mantra te benoemen of om de aanwijzingen vanuit een meditatiepodcast of video te volgen.
Wat doe je met een meditatie
Wat je doet bij een meditatie, is je gedachten observeren. Observeren, dat houdt in dat je er geen oordeel over hebt. Dat is vaak lastiger dan je denkt. Merk je dat je toch even bent afgeleid en toch een oordeel hebt? Wees dan niet streng voor jezelf. Het is goed dat je het observeert dat je begon te oordelen. Op het moment dat je je daarvan bewust bent, zit je weer in de observerende rol. Alleen als je jouw innerlijke stem hoort zeggen ‘zie je nu wel, je doet het weer’ zit je nog in het oordeel. Je bent pas aan het observeren als je de stem waarneemt. De stem zelf is nooit wie jij bent namelijk. Jij bent de waarnemer. Laat je niet gek maken als je merkt dat je elke keer snel weer uit de rol van waarnemer schiet. Het feit dat je bewust bent hiervan, is een goed teken.
Gezondheidsvoordelen
Onderzoeken geven aan dat leren mediteren zorgt voor ontspanning en concentratie. Ook kunnen depressieve gevoelens verminderen en kan het onrust verminderen. De uitwerkingen van een meditatie kan verschillen per meditatietechniek en per mens.
In 2015 kwamen wetenschappers erachter dat meditatie zorgt voor een bescherming van specifieke delen van de hersenen tegen het ouder worden. Het vermindert daar namelijk de afname van de grijze stof. Bijzonder is dat meditatie positief uitpakt voor mensen met ADHD. Er zijn wat onderzoeken naar gedaan en vooralsnog lijkt het er namelijk op dat mediteren een positief effect heeft bij mensen die ADHD hebben. Voor nu blijkt meditatie dus zeker een haalbare en acceptabele behandelingsvorm die bijdraagt aan het verminderen van de symptomen van ADHD.
Zelf aan de slag
Vaak is het handig om bij een professional te beginnen, maar het staat niemand in de weg om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je al een beetje ervaren of mediteren iets voor jou is. Sommige mensen moeten daarvoor eerst door het vaak oncomfortabele gevoel heen van ‘stilte of saaiheid’. Doe je dit echter wel? Dan gaat er een wereld voor je open…
Probeer gerust de meditatie videotip;