Dat een rijbewijs halen ontzettend duur is, dat weten de meeste jongen in Nederland maar al te goed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze meestal een paar jaar moeten sparen of gelukkig hebben dat hun ouders voor het rijbewijs betalen. In België zijn jongeren doorgaans sneller in het bezit van een rijbewijs. De reden hier achter is dat het rijbewijs halen in Nederland gewoon veel en veel duurder is dan in België. Waar dat door komt lees je terug in deze blog.
Verschil tussen Nederland en België
In Nederland moet je een rijopleiding volgen om een rijbewijs te halen. DE rijlessen zijn altijd met een bevoegde rijinstructeur. Al met al zijn de gemiddelde kosten voor het behalen van een rijbewijs ongeveer 2300 euro. Dit betekent dat onze kosten veel hoger zijn dan die van onze buurlanden. Zo hoef je in Duitsland maar zo’n 1.400 euro te betalen voor een rijbewijs. België is het beste, waar je voor 180 euro een rijbewijs kunt halen. Hoe komt dit? In België kan je naast professionele rijlessen ook ‘gratis’ rijlessen onder begeleiding van een ouder of voogd. In Nederland kun je alleen lessen volgen met professionals. Dit is de oorzaak van het enorme prijsverschil. Ook de examenkosten zijn in België veel lager dan in Nederland. In België bedragen de gemiddelde kosten van een praktijkexamen 40 euro, terwijl in Nederland de werkelijke toets kosten gemiddeld 110 euro bedragen. Met de spoedcursus Mortel haal je bijvoorbeeld al in 10 dagen je rijbewijs voor maar 130 euro. Dat klinkt natuurlijk als een hele goede deal voor veel Nederlanders.
Mag je zomaar in België lessen volgen?
Helaas kun je in België niet zomaar lessen volgen. Als je rijexamen wilt doen in België, moet je je inschrijven in België. Je mag alleen rijexamen doen in het land waar je woont, helaas is dit de regel. Daarentegen is je rijbewijs in heel Europa geldig. Daarnaast blijkt je rijbewijs halen in Nederland veiliger te zijn. In Nederland krijg je les van een professional en mag je alleen examen doen als hij of zij zeker weet dat je veilig de weg op kunt. Hiermee staat Nederland aan de top van verkeersveiligheid. Ook onder jongeren doen we het heel goed. Dit komt ook door de jonge leeftijd van 16,5 waarop men met de rijopleiding mag gaan beginnen.